בית / המשכת הזכויות על ידי בן משפחה - שאלות ותשובות
המשכת הזכויות על ידי בן משפחה - שאלות ותשובות
**עסקים מוגנים-העברת הזכויות לבן משפחה** // שאלה: אני בעלת חנות שמשכירה את החנות דמי מפתח ברצוני לברר ע"פ חוק: בעל החנות מבוגר, אלמן וחי עם בת זוג, יש לו ילדים והוא עובד בחנות לבד. במידה והאיש נפטר מה הדין לגבי המשכיות החזקה בנכס.
תשובה: כדי לבדוק המשכיות בנכס יש לבדוק את חוזה השכירות ההסטורי. במקרים שהדייר שבמושכר הוא הדייר המקורי הרשום בחוזה יש סבירות שהמושכר יכול לעבור לקרוב משפחה שלו
**דירות מוגנות-העברת זכויות לבן משפחה** // שאלה: בעניין דייר מוגן בבית מגורים – האם דייר אשר קנה דירה בדמי מפתח בשנת 95 (לא קיבל את הזכויות בשנות ה 50) יכול להעביר את הזכויות לבן משפחה אשר עומד בתנאים (גר עימו 6 חודשים), כאשר לבן המשפחה יש דירה אחרת?
תשובה: קיומה של דירה אחרת שולל קבלת זכויות דיירות מוגנת כשמדובר בבן.
**עסקים מוגנים-העברת הזכויות לבן משפחה ** // שאלה: אבי ז"ל היה דייר מוגן (בדמי מפתח) לעסק בדרום ת"א ביחד עם אחיו (דוד שלי) אבי נפטר לפני 3 שנים, כחודשיים לפני מותו של אבי נכנסתי לעסק הנ"ל ולאחר מותו הפכתי לשותף 50% בעסק (צו ירושה) יחד עם דוד שלי ואנו ממשיכים להפעיל העסק גם היום. שאלתי היא מהם זכויותי בנכס ?
תשובה: אין קשר בין זכויות בעסק מכח ירושה לבין זכויות דיירות מוגנת (זכות כלפי בעל הבית כאשר מעבר הזכות לבן משפחה תלוי במימוש הקריטריונים שלפי חוק הגנת הדייר. יש לעיין בחוזה השכירות ולבדוק את זכויותיך כ"בן ממשיך".
**עסקים מוגנים-העברת הזכויות לבן משפחה** // שאלה: אבא שלי נפטר השבוע בגיל 85 היה לו בית מלאכה ובו הוא עבד ממש עד שחלה לפני כחודש. בית המלאכה הוא בדיור מוגן. גיסתי היתה כעזר כנגדו במשך חמש השנים האחרונות. עבדה איתו בכל יום. האם היא נחשבת כממשיכה בעסק?
תשובה: יש לבדוק את ההיתכנות להעברת הזכות הן לגיסה והן לבני המשפחה מדרגה ראשונה (כולל אחיך). השאיפה היא שהגיסה תמשיך לעבוד במקום, אם כדיירת מוגנת ואם כשכירה של ה"דייר הממשיך".
**דירות מוגנות-העברת זכויות לבן משפחה** // שאלה: אני התגוררתי מעל 10 שנים עם חמי בדירה שהיא נחשבת או דמי מפתח או דייר מוגן עדיין לא ברור לי כרגע מעמד החוזה שנעשה. זה משהו ישן. ברצוני לדעת האם כאשר דייר מוגן עוזב את הבית לגור עם מישהי שתומכת בו עקב מחלה ובנו נשוי וגר איתו נשאר בדירה האם הוא נחשב דייר מוגן במקום אביו? ולאחר מכן גם הבן עוזב את הבית ונשארת אשתו וילדיה נכדיו של דייר א' האם גם היא מוגנת?
תשובה: זכות של דייר מוגן לא יכולה לעבור בחייו לאחר אלא במקרה של פטירה או במקרה של זניחת משפחתו. עזיבת דירה עלולה ליצור כלפי הדייר עילת פינוי הקרויה נטישה.
בהנחה שאין עילת נטישה האנשים שגרו עם הדייר המוגן יכולים להמשיך להתגורר בדירה אך אין זה אומר שלהם יש מעמד של דייר מוגן.
**דירות מוגנות-העברת זכויות לבן משפחה** // שאלה: כמה פעמים עוברת זכות הדייר המוגן לבני משפחתו ? במידה וגר בדירה מסוימת הבן של הדייר המוגן המקורי – האם זכות הדיור המוגן תעבור גם לילדיו ? ולילדי ילדיו ? קראתי את החוק ולא מצאתי שם תשובה לשאלה זו.
תשובה: הזכות עוברת פעם אחת (לדור שני). העברה פעם שניה (לדור שלישי) – רק במקרים נדירים – התנאי העיקרי הוא מגורים בפועל של הדור השלישי עם הדור הראשון.
**עסקים מוגנים-העברת הזכויות לבן משפחה** // שאלה: לאבי שנפטר יש חנות בדמי מפתח. עורך דין אמר לי שאני צריך להיות בחנות חצי שנה כדי שהזכות לחנות תעבור אלי. אבי נפטר יום אחד לפני החצי שנה לעבודתי בחנות. האם בשל יום אחד אאבד זכאותי להמשיך להחזיק בחנות בדמי מפתח? כמו כן, האם אני יכול לעזוב החנות לשנה וחצי ובכל זאת לא לאבד זכאותי. מה המינימום שעות שאני צריך לעבוד בחנות בשבוע כדי לשמור על זכאותי?
תשובה: הנתונים שקיבלת שגויים. אין תקופה מינימלית עבור בן של דייר מוגן אם כי ייתכנו קריטריונים אחרים. אין צורך להפעיל את החנות כל השבוע. לגבי "עזיבה" – יש להיזהר מ"נטישה" של העסק שכן זוהי עילה לתביעת פינוי.
**דירות מוגנות-העברת זכויות לבן משפחה** // שאלה: האם נכד שגר שישה חודשים עם דייר מוגן (סבתא אלמנה) האם לאחר פטירת הדייר הזכויות עוברות אל הנכד?
תשובה: שהות של 6 חדשים היא תנאי אחד לקבלת אך קיימים תנאים נוספים. יש לבדוק את הנסיבות של מגורי הנכד עם הסבתא (מתי נכנס לגור עמה).
**עסקים מוגנים-העברת הזכויות לבן משפחה** // שאלה: לסבי ז"ל ישנה חנות נעליים בחולון שהוא רכש בדמי מפתח בשנת 1958. בשנת 1999 סבי נפטר והעביר את החנות לסבתי, הם היו זוג נשוי שחיו ועבדו בחנות במשך שנות חייהם. לסבי וסבתי יש 2 בנות אימי ואחותה, בשנת 2004 סבתי נפטרה והחנות עברה לידיים של היורשות, אחותה של אימי ניסתה להחיות את החנות אך כשלה, ולכן אימי לקחה את החנות בלית ברירה השקיעה את מה שהיה צריך והצליחה להחיות את החנות ולהביאה למצב של חנות עובדת ופעילה, כך במשך 7 שנים. בימים הללו אחותה החליטה שהיא רוצה "לממש" את הנכס ובדין ודברים אימי רוצה לרכוש מאחותה את החלק שלה בנכס, כרגע אני מנהל והחנות מפרנסת אותי בכבוד. אני הבן כלומר "דור שלישי". השאלה היא אם לאחר מות אימי שתיבדל לחיים ארוכים החנות תעבור אליי בירושה מאימי, כלומר האם שווה לקנות את החלק מאחותה כרגע ואם לא מה אתה ממליץ?
תשובה: יתכן שאתה דור שלישי ויתכן שאתה דור רביעי (תלוי בחוזה השכירות). כך או כך – סיכוייך אינם גבוהים.
**דירות מוגנות-העברת זכויות לבן משפחה** // שאלה: האם דייר ששכר דירה בדמי מפתח והחוזה הינו על שמו בלבד, נפטר, אשתו ממשיכה להתגורר בדירה, האם לבת שלהם (גרושה המתגוררת עם האם המבוגרת) תהיה זכות להמשיך ולגור בדירה לאחר פטירת האם אשר כאמור אינה השוכר הישיר?
תשובה: יש חשיבות מי רשום כדייר בחוזה השכירות. אם רשום הדייר שנפטר בלבד – יהיה קשה יותר לבת לקבל זכויות. אם רשומים הדייר ואשתו – סיכויי הבת טובים מעט יותר.