בית / חובות וזכויות של בעל בית ודייר מוגן - שאלות ותשובות
חובות וזכויות של בעל בית ודייר מוגן - שאלות ותשובות
**דירות מוגנות-תיקונים** // שאלה: דירה שבבעלותי, שרכשתי לפי כ 11 שנה. כלומר, לבעלים רוב אוטומטי בנושא ועד הבית. כמו כן הגג הוצמד אל הדירה העליונה שבבעלותו ואין לו זכויות על הגג לרבות זכויות עתידיות. לאחרונה נוצר ביני לבינו סכסוך בנושא ועד הבית, מקווה שיפתר בקרוב ונראה לי שזה הטריגר למצב הבא: תוך כדי סכסוך זה הוא שלח מכתב אלי ואל שאר דיירי הבננין (חלקם בדמי מפתח) שהבניין בסכנה ויש לערוך שיפוץ מאוד מקיף בעלויות מאוד גבוהות כולל שיפור הניקוז ובניית בור ניקוז בחצר האחורית משום שהבניין שוקע ולאחר מכן שיפוץ מעטפת הבניין בגלל סדקים מסוכנים. הוא ציין שועד הבית החליט (קרי הוא עצמו) לבצע מהלך זה וכולנו נישא בהוצאות, וצרף חוו"ד של מהנדס משנת 2005 התומכת חלקית בטענותיו. אני חושדת כי הוא מתכנן לבנות על הגג וזקוק לשיפוץ המעטפת לשם כך, כדי לקבל אישורי בניה ולא משום שהבית בסכנה, והחליט להטיל זאת גם עלי ועל הדיירים בדמי מפתח. האם כוועד בית הוא יכול לדרוש ממני הוצאה כה עצומה במיוחד לנוכח העובדה שיש לו רוב אוטומטי? ולנוכח העובדה שהוא ירוויח רבות מבניה על הגג אך לא כך האחרים? מה עושים? תודה רבה.
תשובה: עקרונית ניתן לחייב דייר בשכירות מוגנת לשאת בעלויות תחזוקה בלבד של המערכות הקיימות שברכוש המשותף להבדיל משדרוג.
**דירות מוגנות-תיקונים** // שאלה: אני גרה בת"א, כל הדיירים למעט שתי דירות הם דיירים בדמי מפתח. בעלי הבית באופן סיסטמטי לא ממלאים את חובותיהם כלפינו, ולאחרונה נפלה עלינו צרה נוספת, הבנין עצמו הוא בגיל די מתקדם (מעל 40 שנים). ידוע לי שכל תיקון במעטפת הבית מתחלק בין בעלי הבית לבין הדיירים, הבית הנ"ל מעולם לא חובר למערכת הביוב העירונית, לאחרונה בעקבות נזילות חוזרות ונשנות העירייה "התישבה" לבעלי הבית על הראש ודרשה מהם בשנת 2006 של המאה ה-21 להתחבר לרשת העירונית. מכיוון שאני לא חושבת שזה תיקון אלא הנחת תשתית חדשה שלא נעשתה עד עצם היום הזה שאלתי היא: האם אנחנו הדיירים בדמי מפתח צריכים לשאת בעלויות האלה??? בימים אלה החלו החפירות והנחת התשתית ואנחנו כבר כבר נדרשים לשלם, לכן אנא ממך השב לי הכי מהר שאתה יכול, ואם אתה חושב שיש לנו סיבה טובה להעזר ברשויות המשפט כדי להתגונן מה"גזלנים"האלה?
תשובה: אכן יש הבדל בין תיקון להנחת צנרת חדשה לגמרי. עקרונית דיירים מוגנים נדרשים לשלם את חלקם בתחזוקת המצב הקיים להבדיל משיפורים.
**דירות מוגנות-תיקונים** // שאלה: הנני מתנדבת במשמר אזרחי בפלורנטין. מתוקף התנדבותי הנני מחוייבת לדאוג לשלום האזרחים. אתמול בסיור שערכתי עם מפקד הבסיס הגעתי לגברת מאוד נחמדה, אישה מבוגרת וממורמרת לנוכח העניין של התגוררות בדמי מפתח. ברצוני לברך אותך על אתר זה ונתינת העזרה ללא כל תמורה "יישר כח". לגברת הנ"ל יש בעיות אינסטלציה בדירה – לא מגיע לה מים לברזים כתוצאה מרקבון בצנרת האם עליה לשלם זאת לבד? האם תיקון זה חל על בעל הנכס? האם הדיירת חייבת להשתתף בהוצאה הכספית שכן היא גבוהה?
תשובה: בהנחה שהרקבון הוא בצנרת המשותפת – עקרונית דייר מוגן משתתף ב- 50% מחלקו היחסי בבנין לגבי תיקונים ברכוש המשותף.
** עסקים מוגנים-תיקונים ** // שאלה: לאבי יש עסק בדמי מפתח ברחוב המשביר תל אביב. הלוח חשמל שם לא עובד ואף מסכן את האנשים שנמצאים במחסן. אבי רוצה להחליף את הלוח לחדש (המחסן מאוד ישן). בעל הבית סרב להשתתף או לשלם על זה. ברצוני לדעת אם יש חוק שמגן עליי ואם אני יכול לחייבו לשלם את זה כמפגע בטיחותי שמאיים שם.
תשובה: ראשית יש לפנות רשמית לבעל הבית בדרישת תיקון. אם זה לא עוזר – הדייר רשאי לתקן בעצמו ואחר כך לתבוע את בעל הבית.
**דירות מוגנות-תיקונים** // שאלה: אמי גרה בדמי מפתח, ובעל הבית עושה בעיות לגבי תיקונים הקשורים למבנה עצמו, כמו צנרת ביוב או טיח שנופל מהתקרה. האם בחוק אכן על הדייר לשאת בהוצאות התיקונים הנ"ל?
תשובה: על דייר מוגן להשתתף ב- 50% מחלקו היחסי בבנין לגבי תיקונים ברכוש המשותף.
**דירות מוגנות-תיקונים** // שאלה: אמי גרה בחיפה בבית בדמי מפתח. לפני כחודש ימים נפלה התקרה בביתה והגיע מהנדס העירייה כדי לבדוק את העניין. מכתב נשלח אלינו וצויין בו שישנם מס' ליקויים שעלינו לסדר תוך חודש ימים ובגמר העבודה יש להגיש אישור של מהנדס רישוי מטעמנו המאשר על הסרת הסכנה. עוד מצויין שאם לא נטפל בליקויים תוך חודש ימים נהיה צפויים לנקיטת הליכים משפטיים פליליים נגדנו, לקנס בגובה של עד 3300 ש"ח. המכתב שנשלח ממוען לאימי ולבעל הבית של הבית. השאלה שלי – על מי חלה חובת התיקון של הבית? על בעל הבית או על אימי.
תשובה: ככל שמדובר בתיקונים בקונסטרוקציה של הבנין – תיקונים אלה חלים על בעל הבית.
**דירות מוגנות-תיקונים** // שאלה: בדירה מושכרת בדמי מפתח התפוצץ צינור מים ברצפת המטבח. מי חייב לתקן?
תשובה: על הדייר לממן תיקונים בצנרת הדירה (הצנרת הלא משותפת).
**דירות מוגנות-תיקונים** // שאלה: האם בדירת דמי מפתח לפני שיפוץ הדירה ולאחר שנשלח מכתב לבעל הבית בבקשה להתיר את השיפוץ הנדרש ללא מענה מצידו, יש עלינו לבצע פעולה נוספת על מנת לשפץ?
תשובה: יש חשיבות גדולה לשאלה מה רוצים לשפץ ומדוע משפצים. ישנם מקרים שצריך לפנות לבית הדין לשכירות על מנת שיתיר את השיפוץ.
**עסקים מוגנים-תיקונים** // שאלה: לאבא שלי יש מזנון קטן בדרום ת"א מעל 30 שנה. הזרם בברז המים בצנרת מאוד חלש לאחרונה. פנינו לחברה שמנהלת את העסק (בדמי מפתח). החברה הביאה קבלן לתיקון התקלה כדי לבדוק את הבעיה. התברר שצריך החלפה לצנרת (כנראה חלודה). כעת החברה מבקשת הסכמה של אבא שלי להשתתפות של 50% בעלות השיפוץ. כרגע איננו יודעים מה לעשות. מה החוק לגבי זה?
תשובה: על דייר מוגן להשתתף ב- 50% מחלקו היחסי בבנין לגבי תיקונים ברכוש המשותף
**עסקים מוגנים-תיקונים** // שאלה: אני דייר בדמי מפתח בחנות. לבעל הבית יש חנות לידי ששופצה והוחלפה צנרת הביוב ממצב עילי אל מתחת לרצפה, כתוצאה מכך נוצר הפרשי גבהים עם הביוב שבחצר שגבוהה יותר . לכן נאלץ בעל הבית להחליף את צנרת הביוב בחצר ולהנמיכו. כפועל יוצא מתיקונים אלה, החליף גם את הריצוף בחצר מעל הביוב שמשמש לחניה יחידה בבנין. הוא דורש ממני תשלום יחסי בגין שתי הוצאות אלה. מה אומר החוק – האם אני צריך להשתתף בתיקון למרות שהביוב היה ישן אך תקין, ולמרות שיש לו ביטוח?
תשובה: אם הביוב היה תקין, איני רואה סיבה לחייב אותך בתשלום. נושא הביטוח מצריך בדיקה מעמיקה יותר.